Головна » Статті » Поради |
Багато дорослих відмовляються від молока (лактоза в їх організмі погано засвоюється, викликаючи проблеми з травленням), налягаючи при цьому на кефір і йогурт. Але за кількістю кальцію сир залишає всі ці продукти далеко позаду: так в кефірі та йогурті близько 120 мг кальцію на 100г, в сирі-150мг, а в твердому сирі-850 мг. І не дивно, адже для виробництва 1кг сиру в середньому потрібно 11л молока. До речі, саме тому твердий сир не може коштувати дешево. Якщо його ціна нижче собівартості молока, значить в сир додані рослинні жири. Худнуть часто намагаються вибирати для харчування м'які сирні сири. За своїми якостями вони ближче до сиру, до того ж менш жирні. Але подібний вибір не дуже хороший. Справа в тому, що жири допомагають організму засвоювати кальцій: з знежирених продуктів тіло не може отримати мікроелемент. Тому на жирність тут варто дивитися крізь пальці. Щоб убезпечити фігуру, вживайте сир у супроводі овочів: рослинна клітковина пов'язує частина жирів і виводить їх з організму. Крім того, м'які сири начебто моцарели, бринзи, сулугуні, фети менш корисні, ніж тверді. І справа не тільки в тому, що в якості консерванту тут використовується сіль, яка сприяє набряків і уповільнює обмін речовин, і не в тому, що кількість кальцію нижче. Головна відмінність таке: у твердих (точніше витриманих сирах) білок представлений легко доступними для організму амінокислотами. Для порівняння: коли ми їмо свіжий сир чи м'ясо, тілу доводиться за допомогою ферментів витягувати протеїни з продуктів і самому переробляти їх в амінокислоти. Можна, звичайно, сперечатися, які з витриманих твердих сирів корисніше для здоров'я: російський або іноземні, приготовані з козячого, овечого або ж коров'ячого молока. Насправді вибір сиру в чому залежить від смакових уподобань. Але щоб сир пішов фігурі на користь, не варто перевищувати допустиму норму споживання: вона рівна 20-30 грам Врахуйте, сиром бажано ласувати у вечірні години: кальцій краще засвоюється вночі. До того ж в сирі міститься незамінна амінокислота триптофан, з якої синтезується серотонін, а з нього, у свою чергу, утворюється мелатонін-фізіологічний регулятор сну. Тому шматочок сиру, з'їдений ввечері, не тільки забезпечить вас кальцієм, але і дозволить забути про безсоння. Щоб насолоджуватися сиром, його не можна зберігати в поліетилені. Він повинен дихати. Краще покладіть сир на тарілку і, не накриваючи, поставте в холодильник: навіть якщо він трохи підсохне зовні, продукту це не зашкодить. Або скористайтеся спеціальним контейнером: він дозволяє сиру дихати, але не дає йому можливість вбирати сторонні запахи. М'які сири краще не зберігати довго. Але якщо раптом у вас залишилася моцарелла, через два дні поміняйте в ній рідина, заливши замість сироватки бутильовану воду. Однак такий спосіб зберігання продовжить життя сиру лише на день-два. Що стосується твердих сирів та сирів з начинкою з вершкового масла, то їх можна зберігати в морозилці, а перед вживанням розморозити. Тільки врахуйте: заморожувати сири, як і багато інших продуктів, можна тільки один раз | |
Переглядів: 364 | |
Всього коментарів: 0 | |